اظهارنظر لاریجانی درباره بوشهر
ساحلی :رئیس مجلس با تاکید بر لزوم داشتن یک سند راهبردی در مورد انرژی، افزود: ما در قانون برنامه پیشبینی کردیم که دولت سند راهبردی انرژی را ارائه کند تا از منابع به درستی استفاده شود؛ چرا که گاهی مصرف زیاد منابع ضرر درازمدتی را به دنبال دارد.
به گزارش ساجلی ، علی لاریجانی درمراسم اختتامیه دهمین همایش بین المللی انرژی که در محل پژوهشگاه نیرو برگذار شد افزود: ما همچنین برخی مخازن مشترک با کشورها داریم که باید به سرعت روی آنها سرمایهگذاری کنیم و اکنون به دلیل نبودن این سند راهبردی گاهی این روند کند بوده است.
وی به وجود پتانسیل انرژی تجدید پذیر در کشور اشاره و خاطرنشان کرد: ما از نظر جغرافیایی میتوانیم از انرژیهای بادی و خورشیدی استفاده لازم را داشته باشیم و لازم است در این زمینه سرمایهگذاری ویژه صورت گیرد.
رییس مجلس در ادامه برخورداری ایران از سواحل و جزایر طولانی را مورد اشاره قرار داد و گفت: 25 درصد جمعیت جهان در 25 کیلومتری سواحل زندگی میکنند و 39 درصد جمعیت جهان در 100 کیلومتری دریاها لذا اگر هدفگیری مناسبی داشته باشیم، میتوانیم از امکان سواحل به خوبی استفاهد کنیم.
وی با اشاره به جمعیت 8 میلیونی در استانهای بوشهر، هرمزگان، خوزستان و سیستان و بلوچستان ادامه داد: جمعیت این 4 استان 11 درصد جمعیت کشور است در حالی که با توجه به وجود منابع انرژی در سواحل باید با سرمایهگذاری متوازنی سطح جمعیت را در این بخش رشد دهیم.
لاریجانی دارا بودن جمعیت جوان و نیروی کار جوان را از دیگر مزایای ایران دانست و افزود: در یک قرن گذشته که سابقه صنعت نفت و برق را داشتهایم بیشتر رویکرد ما استفاده از تکنولوژیهای دیگران بوده، در حالی که با وجود این همه نیروی جوان پرتوان باید به صنعت داخلی توجه کنیم و تکیهمان به تولید داخل باشد.
لاریجانی همچنین گفت: موجب افتخار بود که شرکتهای ایرانی در تحریم برخی پروژههای مهم در پارس جنوبی را بر عهده گرفتند و جلو رفتند. البته برخی هم توفیق زیادی در این زمینه نداشتند، اما اگر بتوانیم برای نیروهای داخلی تسهیلات فراهم کنیم این استفاده بهینه از نیروهای داخلی خواهد بود.
وی رکود را از معضلات اصلی کشور دانست و گفت: راه خروج از رکود این است که پارادایم ما در گسترش فعالیتهای تولیدی به سمت تولید داخل برود.
لاریجانی دارا بودن ظرفیت معادن در کشور را از دیگر مزایای ایران عنوان و در ادامه با تاکید بر لزوم خروج از رکود گفت: اگر دولت میخواهد کشور از رکود خارج شود باید سلطه شرکتهای بزرگ نیمه دولتی را خاتمه دهد وگرنه بخش خصوصی جرات ورود به صحنه را پیدا نمیکند.
وی در ادامه گفت: آیا در اصل 44 بنا بود شرکتهای توانیر و نیروگاهها را از وزارت نیرو بگیریم و به وزارت دفاع بدهیم؟ آیا این معنا دارد؟ آیا چون ما به وزارت دفاع بدهکاریم باید به او نیروگاه بدهیم؟ قطعا این با روح اصل 44 سازگار نیست، نامش خصوصیسازی نیست و از درونش رقابت بیرون نمیآید.
وی با بیان اینکه اگر دولت فعلی میخواهد باقیات صالحی به جا بگذارد فعال شدن بخش خصوصی و مردمی شدن اقتصاد را دنبال کند، خاطرنشان کرد: توصیه ما این است که دولت با توجه به مزایای خاص کشور تمهیدی بیندیشد که مردم به صحنه اقتصاد بیایند. البته در وزارت نیرو تشویقهایی برای سرمایهگذاری در بخش نیروگاهی صورت گرفته اما اگر پول آنها را به موقع ندهید چه انگیزهای برایشان میماند.
وی ادامه داد: آنها نمیتوانند برق را به بقالی بفروشند بلکه باید به وزارت نیرو بفروشند و قدرت تحمل ریسک بزرگ را ندارند و بعد از مدتی به جای سرمایهگذاری به سراغ دلالی میروند و در این صورت بخش خصوصی رشد نمیکند بنابراین لازم است دولت این بیماریهای اقتصادی را به درستی علاج کند.
رییس قوه مقننه استفاده بهینه از انرژی و رفع تلفات آب و برق را از اولویتهای کار در بخش انرژی دانست و تصریح کرد: حدود 20 درصد برق تولیدی کشور در شبکه تولید، توزیع و انتقال تلف میشود و ما باید تمهیدی برای استفاده بهینه از انرژی بیندیشیم.
وی با تاکید بر لزوم پیشبینی زمینه لازم برای سرمایهگذاری بخش خصوصی در برنامه ششم توسعه اظهار داشت: دولت از نظر منابع نمیتواند جایگزین مردم شود. البته این معقول هم نیست که دولت این همه سرمایهگذاری کند مخصوصا که سیاست اصلی کوچک و چابک شدن دولت است اما اکنون 80 درصد منابع درآمدی صرف حقوق، مزایا و هزینههای اینچنینی میشود.
وی گفت: دولت و مجلس برای فعال کردن بخش خصوصی همراه شده و باید فضا برای سرمایهگذاران قابل پیشبینی باشد.
لاریجانی با اشاره به جنجالسازی غربیها در مورد فعالیتهای هستهای ایران نیز گفت: رویکردی که ما دنبال میکنیم این است که از انرژی اتمی برای داخل کشور استفاده کنیم. اگر ما روی غنی سازی تاکید میکنیم به خاطر بدقولی غربیهاست. اگر رفتار آنها در گذشته عاقلانه بود شاید لزومی نداشت ایران به این سمت حرکت کند و اینقدر انرژی بگذارد.
وی افزود: در مورد رآکتور اتمی تهران بنا بود آنها سوختش را به ما بدهند، اما این سوخت را در اختیار ما قرار ندادند و ما مجبور شدیم با روشهایی آن را تامین کنیم. الان هم برای ایران مسئله است که اگر 10 نیروگاه اتمی درا یران بسازیم نمیتوانیم برای سوخت آن پشتیبانی نداشته باشیم پس عقل حکم میکند برای سوختش فکری بکنیم. منطق ایران همین است و ما به دنبال سلاح هستهای نیستیم.
رییس مجلس با بیان اینکه انرژی در کشور باعث امنیت پایدار در منطقه میشود، گفت: ما نباید از انرژی برای ایجاد تنازعات استفاده کنیم بلکه انرژی میتواند عاملی برای ایجاد آرامش باشد. پارادایم امنیت ملی ما نیز استفاده از انرژی برای ایجاد ثبات و امنیت پایدار در منطقه و جهان است و ما به آن پایبندیم و رفتار باثبات در زمینه انرژی را برای منافع ملی خود پسندیدهتر میدانیم تا اینکه از انرژی استفاده تاکتیکی کنیم.