بحران آب در استان بوشهر جدی است/ ممنوعیت کشت برخی گونهها
در پی خشکسالیهای اخیر، استان بوشهر با بحران جدی آب مواجه شده و به همین دلیل نیاز است که راهکارهای مناسبی برای مقابله با این بحران اندیشیده شود.
طی چند سال اخیر همواره شاهد خشکسالیهای پیاپی در استان بوشهر بودهایم و این موضوع باعث شده تا آبهای سطحی و منابع زیرزمینی آب همواره در حال کاهش باشد و بسیاری از دشتهای استان نیز ممنوعه شده است.
برای استان بوشهر که بخش قابل توجهی از آب مورد نیاز خود را از استانهای مجاور تهیه میکند، خشکسالیها اثرات مخربی دارد و نبود منابع پایدار آب در استان مشکلاتی را هم برای تامین آب شرب و هم تامین آب کشاورزی ایجاد کرده است.
بخش قابل توجهی از آب در استان بوشهر در بخش کشاوری مصرف میشود که عدم استفاده از شیوههای مناسب آبیاری به ویژه در بخش نخیلات، مشکلات آب را در بخش کشاورزی تشدید کرده است.
در حال حاضر نخیلات در نقاط مختلف استان بوشهر با روش غرقآبی آبیاری می شوند، بدین صورت که فضای کل باغات نخیلات تا ارتفاع حدود نیممتر(در برخی نخیلات کمتر و در برخی نیز بیشتر) پر از آب میشود.
شیوه غرقآبی باعث مصرف بالای آب در هر دوره آبیاری میشود و دارای راندمان پائینی است که برنامهریزیهایی برای جایگزینی روشهای نوین آبیاری به جای آن صورت گرفته است.
کمیت و کیفیت منابع آب در استان بوشهر نامطلوب است
مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقهای بوشهر اعلام کرد: کمیت و کیفیت منابع آب در استان بوشهر نامطلوب است و از سال گذشته نیز شاهد بیلان منفی آب و ادامه روند خشکسالیها در استان بوشهر هستیم.
شاپور رجایی ادامه داد: شرایط کنونی کیفیت و کمیت آب در استان بوشهر عادی نبوده و اوضاع بحرانی است و باید برای مدیریت منابع آب، اتاق فکر بحران منابع آب را تشکیل دهیم که این یکی از برنامههای ما در سال جاری است.
وی از تدوین طرحهای متعددی برای بهبود وضعیت منابع آب استان بوشهر خبر داد و افزود: استان بوشهر دارای ۳۰ دشت است که تا کنون ۱۴ دشت ممنوعه شده است و ۱۰ دشت دیگر نیز در حال ممنوعه شدن هستند.
مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقهای بوشهر به کاهش منابع آب زیرزمینی در استان بوشهراشاره کرد و بیان داشت: در استان بوشهر حدود ۱۳ هزار و ۵۰۰ حله چاه وجود دارد که حدود ۵ هزار و ۵۰۰ حلقه چاه غیرمجاز است.
وی تاکید کرد: اصلاح شیوههای آبیاری به عنوان یکی از برنامههای مهم در راستای مقابله با بحرانهای کمآبی در دستور کار است که استفاده از شیوههای نوین آبیاری به ویژه در بخش نخیلات را پیگیری می کنیم.
رجایی همچنین از اجرای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیر زمینی خبر داد و اضافه کرد: این طرح میتواند نقش مهمی در احیای منابع زیرزمینی آب داشته باشد و با حمایت و همراهی مسئولان این طرح اجرا میشود.