خوش آمدید

مبارزی از تنگستان که مورد توجه مقام معظم رهبری قرار گرفت

شخصیتی که مقام معظم رهبری در موردش فرمودند: «نام سردار مؤمن و شجاعى مثل شهید «رئیسعلى دلوارى» از نامهائى است که همیشه دلهاى مؤمن را که آشنائى به وضع او و مبارزات او داشته‌اند، در سراسر این کشور به خود جذب می‌کرده است و خدا را شاکریم که بعد از پیروزى انقلاب، این نامى که سعى می‌شد پنهان بماند و این چهره ناشناخته بماند، بر سر زبان‌ها افتاد؛ او را شناختند، شخصیت او را ستودند، مظلومیت و شهادت مظلومانه‌ى او را همه دانستند و فهمیدند.»
به گزارش ساحلی،  شهیدرئیس‌علی دلواری در سال ۱۲۶۱ هجری شمسی برابر با ۱۸۸۲ میلادی در شهر دلوار از توابع تنگستان متولد شد. مادر رئیسعلی بنام شهین و پدرش زائیر محمد، از طایفه ممسنی کدخدای دلوار بود که بعد‌ها به «معین‌الاسلام» ملقب شد. با شروع نهضت مشروطیت، رئیسعلی در حالی که ۲۴ سال بیشتر نداشت از جمله پیشگامان مشروطه‌خواه در جنوب ایران شد و همکاری نزدیکی با محافل انقلابی و عناصر مشروطه‌طلب در بوشهر، تنگستان و دشتی آغاز کرد. 
 
دوران جوانی او همزمان با حضور گسترده استعمار انگلیس در خلیج فارس بود. وی نقشی کلیدی در قیام جنوب داشت. قیام مردم تنگستان به رهبری وی روی هم هفت سال طول کشید و در این مدت دلیران تنگستانی دو هدف عمده را دنبال می‌کردند، پاسداری از بوشهر و دشستسان و تنگستان به عنوان منطقه سکونت خود و جلوگیری از حرکت قوای بیگانه به درون مرزهای ایران و دفاع از استقلال وطن.  

جنگ میان دلیران تنگستان به رهبری رئیس علی از یک سو و نیروهای بریتانیا و خوانین متحد آنان از سوی دیگر به طور پیاپی و پراکنده تا شهریور ۱۲۹۴ خورشیدی ادامه یافت و انگلیسی‌ها نتوانستند بر رئیس علی و یارانش برتری یابند. رئیس‌علی در محلی به نام «تنگک صفر» هنگام شبیخون به قوای بریتانیا توسط فردی نفوذی و اجیر شده، از پشت سر هدف گلوله قرار گرفت و در سن ۳۳ سالگی کشته شد.  
 
۱. رئیس علی دلواری، تجاوز نظامی بریتانیا و مقاومت جنوب 
شخصیت رئیسعلی دلواری یکی از شخصیت‌هایی است که با وجود کوتاه بودن طول عمرش حاوی وجوه بسیار شاخصی است که هرکدام می‌تواند به عنوان موضوعی مناسب برای تحقیق و بررسی و معرفی به نسل حاضر باشد. شخصیتی که مقام معظم رهبری در موردش فرمودند: «نام سردار مؤمن و شجاعى مثل شهید «رئیسعلى دلوارى» از نامهائى است که همیشه دلهاى مؤمن را که آشنائى به وضع او و مبارزات او داشته‌اند، در سراسر این کشور به خود جذب می‌کرده است و خدا را شاکریم که بعد از پیروزى انقلاب، این نامى که سعى می‌شد پنهان بماند و این چهره ناشناخته بماند، بر سر زبان‌ها افتاد؛ او را شناختند، شخصیت او را ستودند، مظلومیت و شهادت مظلومانه‌ى او را همه دانستند و فهمیدند.»
 
 
 
شرح زندگی کوتاه ولی پرماجرای او بیش از آن‌که شرحی باشد بر زندگی یکی از چندین و چند سرکردة نامور جنوب در سال‌های نخست قرن حاضر، شرحی است بر چگونگی تبلور سنّتی دیرینه و دیرپا در مبارزه و رویارویی با هجوم نیروهای بیگانه به سرزمین ایران و در این مورد خاص تجاوز نیروهای نظامی بریتانیا به کرانه‌های جنوب در آغاز جنگ جهانی اول که با رشته مقاومت‌هایی سخت و حماسی از جانب مردم دشتی و دشتستانی و تنگستانی روبرو شد. در این کتاب به انگلستان، جنوب، جنگ جهانی اول، دلواری، اشاره شده است. 
 
۲. تک‌سوار دلوار 
قالب رمان بازهم به یاری نویسنده‌ای جوان آمده است تا این بار از این قالب برای پرداختن به زندگی قهرمان بوشهری کشورمان، «رئیسعلی دلواری» استفاده کند.این رمان که بیشتر به سال‌های پایانی عمر او پرداخته است و توسط «نیلوفر مالک» نگاشته شده است، نویسنده‌ای که در گذشته کتاب زندگینامه میرزا کوچک خان جنگلی با عنوان «مردی از تبار سیاوش» را به نگارش درآورده بود. 


۳. نبرد رئیس علی 
کتاب «نبرد رئیس علی» یکی از کتاب‌های چاپ شده برای معرفی شخصیت رئیسعلی دلواری است که انتشارات سوره مهر به سراغ چاپ آن رفته است و استقبال از آن بسیار بالا بوده است و توانسته در زمان کوتاهی به چاپ پنجم برسد.
 
  • admin
  • يكشنبه 04 اسفند ماه 1392
  • 47613
  • 4454