زنگ بحران آب بهصدا درآمد
زنگ بحران آب بهصدا درآمد
رئیسجمهور دستور اختصاص ۳۰۰ میلیارد تومان برای عبور شهرهای تشنه ایران از بحران کمآبی را صادرکرد و وزارت نیرو میگوید: مطالعات برای جداسازی آب شرب از آب بهداشتی را آغاز کرده است.
این خبر در حالی رسانهای شده که دیروز 4شهر کوچک ایران که بهگفته مسئولان وزارت نیرو بهتازگی شهر شدهاند، جیرهبندی آب را تجربه کردهاند و آبرسانی به 5300روستای کشور هم از طریق تانکر انجام میشود. مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور در توضیح نحوه تفکیک آب شرب از آشامیدنی تأکید کرد: این بدین معنا نیست که 2 شبکه آبرسانی جدا داشته باشیم بلکه به این معنی است که توسط 2 سامانه مجزا توزیع آب داشته باشیم چرا که در اکثر نقاط دنیا یک سامانه آب بهداشتی و یک سامانه آب شرب وجود دارد. حمیدرضا جانباز در جمع خبرنگاران اظهار کرد:
بهعنوان مثال با جداسازی آب شرب و آب بهداشتی، مردم میتوانند آب شرب را که 5تا 10لیتر است را از سامانه دیگری و آب بهداشتی را از سامانه دیگری بردارند تا به مشکل برنخوریم. این مقام مسئول در پاسخ به این سؤال که پس از جداسازی آب شرب از آب بهداشتی آیا قیمت آن آب شرب گرانتر از آب بهداشتی خواهد بود، گفت: قیمت آب شرب و آب بهداشتی قاعدتا متفاوت خواهد بود و موضوع فرعی این برنامه است و حتی شاید دولت به این نتیجه برسد که بابت آن یارانه پرداخت کند اما چون هنوز نهایی نشده و در حد مطالعه است، فعلا هیچچیزی مشخص نیست.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور توضیح داد که بهطور مثال مجبور هستیم برای تأمین آب شهر تهران از جای دیگری آب بیاوریم یا اینکه تغییری در سبک توزیع آب بدهیم و شبکههای آب شرب را از شبکه آب بهداشتی جدا کنیم. او افزود: اگر این موضوع رخ ندهد برای تأمین آب باید حتما به سراغ تأمین آب آشامیدنی در چند صد متر دورتر برویم که این اصلا وجود ندارد و یا اینکه از نقاط 500کیلومتر دورتر آب را انتقال دهیم که این هم شدنی نیست.
بودجه ویژه برای شهرهای تشنه
جانباز همچنین اعلام کرد: سالانه در بودجه، اعتباری برای شهرهای دارای تنش آبی دیده میشود که امسال با توجه به اینکه وضعیت تأمین آب در 12کلانشهر کشور حادتر شده است، رئیسجمهور دستور اختصاص اعتباری جداگانه به مبلغ 300میلیارد تومان برای تأمین آب شهرهای دارای تنش آبی صادر کرده است.
جانباز در پاسخ به این سؤال که آیا شهری در کشور داریم که نوبتبندی آب داشته باشد؟ گفت: در حال حاضر 4شهر کوچک که مصرف آب آنها 24لیتر در ثانیه است جیرهبندی آب دارند و البته این شهرها روستاهایی بودند که بهتازگی به شهر تبدیل شدهاند و معمولا هم صعبالعبور هستند. بهگفته وی، این شهرها که جیرهبندی آب دارند جیرنده در گیلان، جوزن در کرمان، روئیدر و سیریک در هرمزگان هستند.
جزئیات بیشتر در مورد جداسازی آب آشامیدنی از آب بهداشتی
یک مقام آگاه در شرکت آب و فاضلاب کشور درخصوص جزئیات تفکیک آب شرب از آب بهداشتی اظهار کرد: این طرحی است که در دست مطالعه است و باید منتظر اعلام نظر شرکتهای مشاور بود. او با اشاره به تجربه توزیع آب شرب در برخی شهرها ازجمله قم و آبادان در سالهای گذشته از طریق ایجاد سامانههای آبرسانی در خیابانها و معابر این شهرها افزود: البته برقراری این سامانه در برخی کلانشهرها ازجمله تهران دشوار است و باید مطالعات بیشتر و دقیقتری صورت گیرد.
این مقام آگاه احتمال توزیع آب شرب توسط فروشگاهها و مراکز خاص توزیع آب در کلانشهرها را دور از انتظار ندانست اما گفت: آنچه روشن است اینکه تفکیک آب شرب از آب بهداشتی یک پروژه دستکم 5ساله است و پس از نهایی شدن مطالعات و ارائه نظر شرکتهای مشاور، جزئیات آن اعلام خواهد شد.