خوش آمدید

مراجع تقلید زمان ایام فاطمیه را مشخص کردند

باتوجه به نکات مطرح شده و سنتی که همه ساله بین شیعیان ترویج داشته و بر عظمت و شکوه آن نیز افزوده شده است، ایام فاطمیه امسال از شنبه 24 اسفند 1392 آغاز و تا 14 فروردین 1393 ادامه خواهد یافت و به این ترتیب، مجددا یادآوری می شود که سراسر نوروز امسال مقارن با ایام فاطمیه است

برخی افراد بر محدودکردن ایام فاطمیه در دو، سه روز حول روز شهادت حضرت زهرا(س) که به فاطمیه دوم شهرت دارد، بسنده می کنند و عده ای دیگر،  نظر متفاوتی در این زمینه دارند.

براساس این گزارش، تعداد معدودی نیز هستند که البته علیرغم هیاهوهای رسانه ای در این زمینه و تکرار این شبهه که شیعه، ملت گریه است، می کوشند تا به زعم خود در رابطه میان محبان و آل الله(ع) خدشه وارد کنند و البته کمیت و کیفیت این جماعت بسیار اندک است.

"خیبرآنلاین" در روز 26 بهمن با انتشار مطلبی نوشت: "امروز گفتیم تا فردا نگویند نمی دانستیم؛ سراسر نوروز 93 مقارن با ایام فاطمیه است" و طی آن به برنامه ریزان، به ویژه مسئولان صداوسیما یادآوری و تذکر داد تا در چیدمان برنامه های خود به این اصل مهم دقت کنند که سراسر نوروز امسال با ایام عزای اهل بیت(ع) متقارن شده است.

 


در ذیل همین مطلب، مخاطبان گرانقدر نظرات و دیدگاه های خود را مطرح کردند و البته بازتاب آن نیز در سایر رسانه ها متفاوت بود. برخی از آن استقبال کردند و برخی دیگر با اهدای القابی مانند خشک مقدس و...، واکنش انتقادی نشان دادند.

با این همه، به جهت آنکه در مسیر اسلام و انقلاب، باید تنها به وظیفه و تکلیف نگریست، در این نوشتار، به بیان برخی دیدگاه های علما و مراجع گرانقدر پیرامون ایام فاطمیه پرداخته می شود و البته یادآوری این نکته ضروری است که اولا در دین اجباری نیست، ثانیا افراد در هر زمینه ای اختیار دارند، هرچند در روز واپسین راجع به چگونگی استفاده از اختیارشان مورد سوال و مواخذه قرار می گیرند، ثالثا بر مدیران فرهنگی و برنامه ریز کشور، به ویژه مسئولان رسانه ملی، رعایت دغدغه های مراجع گرانقدر، علمای بزرگوار و جامعه ارزشی کشورمان یک فرض واجب است چه آنکه مسئول رادیو و تلویزیون حکومتی هستند که نام اسلامی بر آن نقش بسته و به همین جهت، نباید تنها به فکر الگوبرداری تشابهی از برنامه های رسانه های غیردینی ماهواره ای باشند، بلکه باید نسبت به داشته های خود و ویژگی های متمایز تلویزیون جمهوری اسلامی تاکید مضاعف نمایند و آن را به عنوان یک الگو به جهان خارج صادر کنند.

و اما نظرات مراجع تقلید و علما راجع به ایام فاطمیه:

* امام خامنه ای: خداوند خواست که مردم بیشتر به یاد مادر ما باشند

حضرت امام خامنه ای در پیام نوروزی به مناسبت آغاز سال 1392 و در شرایطی که روز شهادت حضرت فاطمه الزهرا(س) (فاطمیه اول) مصادف با 5 فروردین شده بود، در ابتدای بیاناتشان، علاوه بر ذکر صلوات خاصه حضرت صدیقه(س)، فرمودند: "به هممیهنان عزیزمان عرض می‌كنم توجه داشته باشند كه ایّام فاطمیه در اواسط روزهای عید است و تكریم و احترام این ایام برای همهی ما لازم است".

و این جمله ولی امر مسلمین دلالت بر این نکته دارد که از 13 جمادی الاولی، ایام عزاداری به مناسبت شهادت حضرت صدیقه طاهره(س) (ایام فاطمیه) آغاز می شود.

همچنین، حجت الاسلام ادیب یزدی، از واعظان مشهور تهران، در یکی از سخنرانی های سال گذشته خود به ذکر خاطره ای از امام خامنه ای پرداخت. وی گفت: "یادم می آید یک روز در محضر رهبر عالیقدر انقلاب بودم یکی از آقایان سوال کرد درباره شهادت حضرت فاطمه(س) بالاخره 75 روز بعد از رحلت صحیح است یا 95؟ رهبر عالیقدر پاسخ واقعا حکیمانه ای دادند و فرمودند: «برای شما چه فرقی می کند کدامیک صحیح باشد خداوند خواست که مردم بیشتر به یاد مادر ما باشند و بیشتر برای مادر ما عزاداری و بیان فضائل ایشان را بکنند»".

جمله حکیمانه ولی امر مسلمین درباره ایام فاطمیه به زیبایی به زمان و چگونگی حفظ حرمت این ایام اشاره می کند.

* آیت الله العظمی نوری همدانی: برنامه های تلویزیون ایام فاطمیه را تحت الشعاع قرار ندهد

حضرت آیت الله العظمی حسین نوری همدانی، مرجع تقلید بزرگ شیعیان، نیز سال گذشته و در شرایطی که ایام فاطمیه از 5 فروردین آغاز می شد، در توصیه ای به مسئولان رسانه ملی تاکید نمودند: "ایام نوروز امسال با ایام فاطمیه مصادف است، به صدا و سیما توصیه می‌کنم مبادا طوری برنامه‌ریزی کنند که برنامه‌های تلویزیون، ایام فاطمیه را تحت‌الشعاع قرار دهد و مردم از این مساله غفلت کنند".

این سخنان معظم له به خوبی اهمیت حفظ حرمت ایام فاطمیه و نیز توجه مسئولان فرهنگی و رسانه ای کشور به این مساله را مورد تاکید قرار داده است.

* آیت الله العظمی مکارم شیرازی: ایام فاطمیه 20 روز است

حضرت آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی، مرجع تقلید بزرگ شیعیان، در پاسخ به پرسشی راجع به زمان ایام فاطمیه اینگونه پاسخ داده اند: "در مورد سالروز شهادت حضرت زهرا (سلام الله علیها) دو روایت است یکی اینکه ایشان 75 روز بعد از رحلت پیغمبر اکرم (ص) به شهادت رسیدند که می شود 13 جمادی الاول و دیگری اینکه 95 روز بعد از رحلت پیغمبر به شهادت رسیدند که می شود 3 جمادی الثانی و طول این 20 روز را ایام فاطمیه نامیده اند".

پاسخ معظم له نیز کاملا روشن و آشکار است و احتیاجی به هیچ تفسیری نیست.

* آیت الله العظمی وحید خراسانی: ایام فاطمیه از 13 جمادی الاول آغاز می شود

حضرت آیت الله العظمی وحید خراسانی، مرجع تقلید بزرگ شیعیان، که درباره بزرگداشت ایام فاطمیه و تعطیل شدن روز شهادت آن حضرت (شهادت دوم) مجاهدت به یادماندنی نمودند و همه ساله، در آن روز با پای پیاده در دسته عزاداری دختر پیامبر اعظم(ص) حاضر می شوند، پیرامون این ایام گفته اند: "ایام فاطمیه روز ۱۳ جمادی الاول شروع می شود تا روز ۳ جمادی الثانی که تعطیل است و اوج سوگواری در آن روز است که توجه به آن روز سیره بزرگان از فقهایی همچون میرزای نایینی و مرحوم آخوند خراسانی بوده است".

معظم نیز بر تاریخ 20 روزه ایام فاطمیه تاکید نموده و بزرگداشت این ایام سوگواری را موردتوجه قرار داده اند.

* آیت الله العظمی صافی گلپایگانی: از 13 جمادی الاولی تا 3 جمادی الثانی ایام فاطمیه است

حضرت آیت الله العظمی لطف الله صافی گلپایگانی، مرجع تقلید بزرگ شیعیان، هم مانند سایر مراجع بزرگوار، بر پاسداشت 20 روزه ایام فاطمیه تاکید نموده اند. معظم له در پاسخ به استفتایی پیرامون زمان این ایام به علت نامشخص بودن تاریخ دقیق شهادت شهیده مدینه، آورده اند: "نسبت به روز شهادت حضرت صدیقه کبری فاطمه زهرا(س) قول‌های مختلفی ذکر شده است، لکن آنچه بیشتر مورد توجه علماء واقع شده است فاطمیه اول و فاطمیه دوّم در ماه جمادی الاول و جمادی الثانی است. شایسته است که شیعیان از روز سیزدهم جمادی الاول تا سوم جمادی الثانی سوگوار و با انجام مراسم عزاداری آن حضرت، ارادت و مودت خود را به اهل بیت (ع) اظهار و از انجام مراسمی‌ که موجب وهن مراسم شهادت آن حضرت است اجتناب کنند."

همانگونه که مشاهده می شود، اکثریت قریب به اتفاق مراجع عظام شیعیان راجع به ایام فاطمیه متفق القول هستند و این در حالی است که در بیوت اکثر این بزرگواران، به مانند سایر هیات های مذهبی کشور، از چند روز مانده به ایام فاطمیه، بیرق های عزا و سیاه برافراشته می شود و مجلس روضه و عزاداری منعقد خواهد بود و پایان عزاداری ها نیز تا چند روز پس از ایام فاطمیه ادامه می یابد.

باتوجه به نکات مطرح شده و سنتی که همه ساله بین شیعیان ترویج داشته و بر عظمت و شکوه آن نیز افزوده شده است، ایام فاطمیه امسال از شنبه 24 اسفند 1392 آغاز و تا 14 فروردین  1393  ادامه خواهد یافت و به این ترتیب، مجددا یادآوری می شود که سراسر نوروز امسال مقارن با ایام فاطمیه است؛ هرچند هیات های مذهبی و مردم مومن و خداجوی کشورمان، از چند روز قبل از آغاز ایام به پیشواز عزاداری ام السادات خواهند رفت.

شاید ذکر این مطلب از آیت الله شیخ خلیل مبشر کاشانی، شاگرد حضرات آیات عظام «بهاءالدینی»، سید «عبدالکریم کشمیری»، شیخ «جعفر مجتهدی» و «آقافخرتهرانی» در این موضوع خالی از فایده نباشد. وی در ایامی که شایعه زلزله در تهران به شدت رایج شده بود، اینچنین اظهارنظر کرد: "اگر آن شایعه صحت و مستند صحیحی داشته باشد، به برکت حضرت زهرا(س) این احتمال برطرف خواهد شد. ما یقین داریم که با دعای حضرت صدیقه طاهره(س) امنیت تهران برقرار است. زلزله در تهران از نگاه روایات محتمل است اما زمان آن معلوم نیست. در زمان‌های گذشته نیز بعضی بزرگان در عالم رویا و مکاشفه خبردار شده‌اند که در تهران زلزله خواهد شد و در مکاشفه دیگری دیدند که حضرت زهرا(س) دست‌های مبارک خود را به طرف آسمان بالا برده و دعا می‌فرمایند که خدایا عذاب را ازمردم تهران بردار، زیرا این مردم برای حسین من عزاداری می‌کنند".

نکته قابل توجه در این رابطه آن است که بیانات فوق، به معنای تعطیل کردن سنت حسنه نوروز و قطع شدن صله رحم و سنن رایج و شرعی در آن نیست؛ بلکه تاکید بر آن است که اولا حرمت عزای اهل بیت(ع) در ایام فاطمیه بر شیعیان فرض است و ثانیا، همزمان با آن، به برنامه های نوروزی با توجه به این ایام، پرداخته شود.

مساله فوق، طی چند سال گذشته و در تقارن نوروز با دهه عاشورا توسط عموم مردم و محبان اهل بیت(ع) در سراسر کشورمان به زیباترین شکل ممکن موردتوجه قرار گرفت و این شعر آذین بخش تمام مجالس حسینی ایران شد: محرم آمد و عیدم عزا شد...

  • admin
  • جمعه 16 اسفند ماه 1392
  • 956
  • 0