کارگر ساختمانی جدیدی بیمه نمی شود
سازمان تأمین اجتماعی قانون بیمه کارگران ساختمانی را اجرا می کند اما بدلیل کمبود بودجه بیمه شده جدید در این گروه شغلی نمی پذیرد.
محمد حسن زدا معاون فنی و درآمد سازمان تأمین اجتماعی در گفت و گو با خبرنگار عصر خبر با اعلام این خبر اظهار داشت : از آنجا که افراد زیادی هستند که دوست دارند بهره و نفع خودشان را از این قانون ببرند مداخلات خود را در سطح عمومی به اطلاع افکار عمومی می رسانند که این موضوع باعث تشویش اذهان عمومی شده است.
وی یادآور شد : قانون بیمه کارگران ساختمانی از معدود قوانینی است که طی 4 یا 5 سال گذشته چندین بار تغییر کرده و چندین بار به شکل طرح و لایحه به شورای نگهبان رفت و برگشت کرده است این در حالی است که سایر گروههای شغلی چنین وضعیتی نداشته اند مثلاً چرا قانون بیمه قالیبافان چنین وضعیتی ندارد . به نظر می رسد برخی افراد مداخلاتی در جریان این تصویب این قانون می کنند که باعث ایجاد چنین وضعیتی شده است.
وی افزود : مجموعه کارشناسان سازمان تأمین اجتماعی بر این باورند که اگر اجازه دهند در این مورد سازمان تأمین اجتماعی از نظر تخصصی و کارشناسی نظرات خود را اعمال کند با مشکل کمتری برخورد خواهیم کرد . بدون تردید متولیان سازمان تأمین اجتماعی بهترین شیوه و روش را برای اجرایی کردن بیمه کارگران ساختمانی ارائه خواهند داد .
زدا در خصوص طرح جدید بیمه کارگران ساختمانی که در مجلس تصویب و توسط شورای نگهبان برگشت داده شد اظهار داشت : طرح جدید در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس تهیه شده است که فعلان شورای نگهبان آن را برگشت داده و در کمیسیون دارد ایراداتش بر طرف می شود . سهم حق بیمه کارفرما در قانون بیمه کارگران ساختمانی تاکنون بر اساس 4 درصد متراژ قیمت منطقه ای ملک دریافت می شد که طبق قانون جدید قرار است این مبلغ از محل 12درصد کل هزینه های صدور پروانه ساختمانی تأمین شود. و البته سازمان تأمین اجتماعی نسبت به این موضوع اعتراض دارد.
معاون فنی و درآمد تأمین اجتماعی یادآور شد : از آنجا که سازمان تأمین اجتماعی اطلاعات درستی از کل هزینه های حاصل از صدور پروانه های ساختمانی ندارد به این موضوع معترض است و معتقد است این قانون تأمین اجتماعی را به منبعی که دارای ابهام است وصل کرده است با این وجود نمایندگان مجلس بدون توجه به نظرات کارشناس سازمان این قانون را تصویب کردند.آنها معتقدهستند که سازمان از این طریق می تواند در سال 93 مبلغ 1500 میلیارد تومان درآمد کسب کند.
زدا با اشاره به اینکه شواهد گویای این است که این درآمد برای بیمه کردن کارگران ساختمانی جدید کافی نیست گفت : بر اساس بررسی های ما در صورت تحقق درآمد 1500 میلیارد تومانی این مبلغ فقط برای ادامه بیمه 800 هزارنفر کارگر ساختمانی که هم اکنون بیمه هستند کفاف می کند و ما نمی توانیم بیمه شده جدیدی اضافه کنیم .
وی با ذکر مثالی اظهار داشت : برای این که وضعیت یاد شده را نشان دهم توجه شما را به مثالی جلب می کنم: اگر دستمزد ماهیانه یک کارگر ساختمانی را به طور متوسط 800 هزارتومان در نظر بگیریم و در 20% حق بیمه سهم کارفرما ضرب کنیم حق بیمه ماهیانه آن 160 هزار تومان می شود . حال اگر 160 هزارتومان را در 800 هزار نفر کارگر بیمه شده ساختمانی ضرب کنیم عدد128 میلیارد تومان بدست می آید که هزینه ماهیانه بیمه سهم کارفرمای 800 هزارنفر بیمه شده است . حال اگر 128 میلیارد تومان را در 12 ماه ضرب کنید به عدد جالب 1536 میلیارد تومان می رسید.
بنابراین متوجه می شوید که در صورت وصول آنچه نمایندگان مجلس پیش بینی کرده اند و در صورت تحقق تمام شروط و همکاری شهرداریها ما تنها امکان ادامه بیمه همان 800 هزارنفری که قبلا بیمه شده اند را داریم و بیمه شده جدیدی در حوزه فعالیت کارهای ساختمانی نمی توانیم بیمه کنیم.
زدا با اشاره به موضوع تخلف در گرفتن کارت مهارت فنی و سوء استفاده برخی افراد که در مشاغل دیگر فعال هستند اما تلاش می کنند از مزایای این نوع بیمه بهره مند شوند گفت : متأسفانه بدلیل برخی اهمال کاریها از سوی بعضی ادارات افرادی که دارای شغل های دیگر هستند اقدام به تهیه کارت مهارت فنی کرده و به این وسیله بیمه شده یا می خواهند بیمه شوند ، خوشبختانه از ابتدای شهریور ماه امسال سیستم نظارتی خود را در حوزه بیمه کارگران ساختمانی فعال کرده ایم که موضوع باعث شد 7500 نفر از بیمه شدگان ساختمانی را که با سوء استفاده موفق به استفاده از این نوع بیمه شده بودند شناسایی کنیم .
وی افزود : به تمامی بیمه شدگان کارگران ساختمانی اطمینان می دهم که بازرسان ما به زودی به سراغ تمامی آنها خواهند آمد و چنانچه فردی به ناحق از سهمیه این عزیزان استفاده کرده باشد به با او برخورد قانونی خواهد شد.